Kuopion yliopistollinen sairaala

Kuopion yliopistollinen sairaala

”VR-mallinnus auttaa käyttäjää hahmottamaan tulevat tilat realistisesti hankkeen alusta lähtien. Näin käyttäjälähtöinen suunnitteluprosessi on paremmin hallussa.”

Petri Pyy

Projekti-insinööri, KYS

Kuopion yliopistollisen sairaalan suunnitteilla olevat potilashuoneet mallinnettiin virtuaaliympäristöön, jotta huoneiden tulevat käyttäjät pääsivät testaamaan suunnitteilla olevia ratkaisuita jo ennen kuin mitään oli rakennettu. Normaalisti näissä tilanteissa rakennetaan fyysiset mallihuoneet, joiden tekeminen vie paitsi aikaa, maksaa paljon rahaa. Nyt tulevat käyttäjät pääsivät käyttämään huonetta jo esisuunnitteluvaiheessa, ja antamaan palautetta jonka pohjalta tiloista pystytään tekemään monin tavoin toimivammat. Myös käyttäjät tulevat tällöin paremmin kuulluksi, ja erikoisempiakin ideoita pystytään testaamaan helposti.

Sairaalasuunnittelu-työkalu on osa kehittämäämme VR Design Space -kokonaisuutta, jonka sairaalakäyttöön suunnittelut työkalut mahdollistavat muunmuassa pyörätuolien ja sänkyjen todentuntuisen liikuttelun suunnitteilla olevissa tiloissa. Tämä auttaa hahmottamaan tilojen riittävyyttä erittäin konkreettisella tasolla. Käyttäjät pääsevät myös vaihtelemaan pistokkeiden ja katkaisijoiden paikkoja, testaamaan tasojen korkeutta ja muokkaamaan potilaspaneelit mieleisekseen. Myös erilaisia arkkitehtonisia ratkaisuja ja pintamateriaaleja voidaan testata realistisesti. Suunnitelmia päivitetään kerätyn palautteen pohjalta, ja kaikki VR-mallissa huomatut virheet tarkoittavat suuria säästöjä ja parempaa lopputuotetta.

VR-mallista saadaan myös tallennettua erilaista aineistoa tilojen esittelyyn, eli 360-kuvia, perinteisiä esityskuvia ja videoita. Tämän lisäksi VR Design Space mahdollistaa useiden käyttäjien yhtäaikaisen käyttökokemuksen, eikä tiloihin tutustuminen vaadi mitään erityistä tekniikkaa, vaan onnistuu ihan mobiililaitteillakin.

Matti-Juhani Pekkanen

Muotoilija & projektivastaava

matti@3dtalo.fi

Language flag English
Language flag Finnish
Language flag English
Language flag Finnish

About the author: 3DtaloAdmin

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista