Kuopion portti

Kuopion portti

”3D Talon tarjoama virtuaalimalli on ollut hyvä lisä tilaisuuksissa, joissa olemme esitelleet Kuopion portti -rakennushanketta. Palvelun avulla olemme pystyneet havainnollisesti esittämään rakennushankkeemme suunnitelmia yleisölle.”

Jorma Koskelo

Tämän valtakunnallisestikin merkittävän kohteen ratkaisuja on esitelty suurelle yleisölle alusta asti 3D Talon virtuaalimallien kautta. Malleja on käytetty myös suunnittelun apuvälineenä, sillä tällaisissa valtavissa hankkeissa mahdollisten virheratkaisujen hinta kertautuu mitä pidemmälle konkretiassa mennään. Näin ollen VR esitystapana on mahdollistanut sekä visuaalisten että teknisten kokeilujen todentamisen taloudellisesti turvallisessa ympäristössä. Paitsi suunnittelun apuvälineenä ja suunnitelmien julkaisualustana, sovelluksemme on palvellut myös rakennusalueen ympäristön asukkaita, jotka ovat päässeet itse konkreettisesti arvioimaan rakennusten vaikutusta ympäristöön ja esimerkiksi omiin parvekenäkymiin. Tällainen palvelu mahdollistaa sen että lähialueen asukkaat pystytään huomioimaan paremmin jo suunnitteluvaiheessa, ja se toimii rakentavana pohjana suunnittelijan ja naapuruston vuorovaikutukselle.

Lähtöaineistona olivat karkeat massamallit, joilla tutkittiin rakennusten istuvuutta ympäristöön ja kaavoitettuun alueeseen nähden. Suunnitelmat eivät luonnollisesti vielä tässä vaiheessa ole kovinkaan yksityiskohtaisia, mutta antavat jo havainnollisen kokonaiskuvan hankkeesta. Aloitimme työt kyttäämällä hyvää kuvauskeliä fotogrammetriaa varten, mutta sää ei ollut meille suosiollinen ja jouduimme kuvaamaan aineiston harmaan syksyisenä päivänä. Se ei kuitenkaan osaavien työukkojen kanssa ollut ongelma, ja Sampsa loihtikin taivaalle digitaalista auringon paistetta sen verran että saatoimme olla lopputulokseen tyytyväisiä. Parsimme näin tuotetun fotogrammetrisen 3D-mallin suunnitelmaalueen reunaan, ja lisäsimme projektiin autenttiset horisonttinäkymät halutuista kerroskorkeuksista. Tällöin saimme yleisnäkymän ja katutason näkymien lisäksi todelliset tulevat ikkunanäkymät eri rakennuksista. Tällä tavalla tuotettu malli on tarkkuudessaan aivan eri luokkaa kuin nopeasti yleistyneet 360-valokuviin pohjatutuvat visualisoinnit. Suurten linjausten lisäksi toteutimme hahmotelmia katutason liiketiloihin yhteistyössä sisustusarkkitehti Tero Lindqvistin kanssa.

360 asteen kuva Kuopion portti- hankkeesta

Elinkaari-ajattelu on 3DTalolle tärkeää, ja tuottamiamme sovelluksia pystytäänkin hyödyntämään rakennusten koko elinkaaren ajan aina suunnittelun ensimetreistä markkinoinnin kautta ylläpitoon asti. Liian usein suunnitteluvaiheessa tuotettu laadukas 3D-aineisto jää rakennusten valmistuttua hyödyntämättä, ja pystymmekin koko ajan tarjoamaan enemmän uusia ratkaisuja siitä kuinka näitä malleja pystytään hyödyntämään rakennusten huollon ja ylläpidon tukena. Mikäli aihe kiinnostaa enemmän, niin ota rohkeasti yhteyttä 3DTalon asiantuntijoihin!

Kuopion Portti -hankkeen suunnitelmat alkavat tarkentua, ja olemmekin jo toteuttaneet alueesta tarkennetun revision. Kun sovelluksen pohja tehdään kerralla kuntoon, on mallien päivittäminen suunnitelmien muutosten myötä suhteellisen helppoa. Kehitämme myös jatkuvasti toimintatapoja joiden avulla mallit olisivat jo suunnitteluvaiheessa mahdollisimman helposti VR-käyttöön sopivia. Tämä vaatii pieniä tarkennuksia suunnitteluvaiheen käytäntöihin, ja pieniä ohjelmallisia ratkaisuja tiedonsiirtopuolelle. Nämä ovat kuitenkin pieniä askeleita kohti tulevaisuutta jossa virtuaalitodellisuuden tarjoamia mahdollisuuksia pystytään hyödyntämään tavoilla joita voi olla vielä vaikea kuvitella.

Matti-Juhani Pekkanen

Muotoilija & projektivastaava

matti@3dtalo.fi

Language flag English
Language flag Finnish
Language flag English
Language flag Finnish

About the author: 3DtaloAdmin

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista