3D TALO // HISTORIALLINEN VIEREMÄ

TERVEISIÄ 60-LUVUN VIEREMÄLTÄ!

Lähtöaineistonamme oli 4 500 arkistokuvaa, vanhoja kaitafilmejä sekä 3 000 maastokuvaa miljoonan neliömetrin alueelta. Lisäksi kävimme paljon keskusteluja vieremäläisten kanssa tietojemme varmistamiseksi ja täydentämiseksi.

Aineiston pohjalta mallinsimme virtuaalisen 60-luvun Vieremän, jonka kävijä voi kuljeskella katuja, jotka ovat jo kauan sitten laitettu uusiksi. Hän saa uppoutua erittäin tarkasti ja näyttävästi taltioituun menneisyyden maalaiskirkonkylämaisemaan. Ihmeteltävinä ovat muun muassa paloasema Kipinä ja pankkien talot. Eräs tunnistettavimmista paikoista on kauppakeskus uusi Vieremä Oy, joka herätti aikoinaan valtakunnallista huomiota suuren maailman tyylillään.

“Ihmiselle on ominaista hahmottaa elämäänsä kertomuksin, jotka syntyvät ja elävät hänen mukanaan. Suuret kertomukset – sellaiset, jotka koskettavat esimerkiksi kotiseutua – sitovat ihmisiä yhteen sukupolvien yli. Ne myös tukevat ihmistä tämän suunnatessa kohti tulevaisuutta. Historian ja kulttuuriperinnön säilömisessä ja eteenpäin välittämisessä tyypillisimpiä medioita ovat olleet perimätieto, valokuvat, videot, lehtileikkeet ja kirjeet. Tänä päivänä virtuaalitodellisuus- ja 3D-teknologian mahdollistamana olemme voineet luoda jotain täysin uutta. Olemme tehneet Vieremän kylätaajamasta maailman ensimmäisen historiavirtuaalisen kylämallinnuksen, joka toimii samalla oppimisalustana.”

Juha Vidgren

Vieremän Kylänraitti Ry Puheenjohtaja

Virtuaaliselle Vieremälle voi matkustaa kuka tahansa Vieremän kirjastolle asetettavassa näyttelytilassa virtuaalilaseilla. Web-selaimessa sitä voi katsella mistä päin maailmaa tahansa Vieremän kunnan nettisivuilta (www.vierema.fi) sekä Kylähistoria.fi-sivustolla. Kun virtuaalilasit yleistyvät kodeissa, voi virtuaaliselle Vieremälle matkustaa myös omasta olohuoneestaan.

Tavoitteenamme oli luoda digitaalisuuden valjastava hanke, joka osallistaisi ja toisi eri sukupolvet yhteisen asian äärelle. Tuottamamme kokonaisuus tukee Vieremän kansalaisopiston sekä koulun toimintaa ja luo yhteisöllisyyttä historian opiskelun kautta.

Halusimme myös luoda kulttuuriperinnön ja historiatiedon tallentamiseen ja jakamiseen toimintamallin, jota kotiseutunsa vaalimisesta kiinnostuneet yhteisöt voisivat helposti hyödyntää.

Jos olet kiinnostunut liittymään virtuaalisten kylien verkostoon, pyydämme sinua olemaan meihin yhteydessä.

Language flag English
Language flag Finnish
Language flag English
Language flag Finnish

About the author: 3DtaloAdmin

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista