Design Space – suunnittele oma todellisuutesi

Design Space – suunnittele oma todellisuutesi

Kaikkien aikojen ensimmäisen 3D TALO -tuotteen julkaisu alkaa häämöttää. Se tapahtuu Tampereella pidettävien Alihankinta 2017 -messujen yhteydessä 26. – 28. päivä tätä kuuta.

Tässä kohtaa ei jarrutella, vaan lyödään uusi vaihde silmään.

“Olin alunperin skeptinen VR-tekniikkaa kohtaan, mutta nyt siitä on tullut 3D Talon myötä kiinteä osa tuotekehitystämme. VR tarjoaa mielenkiintoisen vaihtoehdon myös muun muassa simulaattoreihin ja markkinointiin.”

Markku Penttinen

Kehitysjohtaja, Junttan

Design Spacen konsepti alkoi hautua mielissämme suunnilleen niihin aikoihin, kun itse aloitin talossa. Se oli kevättalvea vanhan toimipaikkamme viimeisinä kuukausina.

Merkittävä osa asiakkaistamme koostuu suunnittelua tekevistä tekniikan, tuotekehityksen ja muotoilun ammattilaisista. He hyödyntävät monenlaisia ammattiohjelmistoja ja käsittelevät lennosta hyvin erilaista tietoa. Heidän kanssaan käydyt keskustelut alleviivasivat kerta toisensa jälkeen erästä perustavanlaatuista tarvetta: ollakseen tehokas, virtuaalitodellisuuden tulisi toimia saumattomasti heidän työssään.

Tähän liittyy muutamia haasteita. Ensinnäkin, suurin osa olemassa olevista ammattiohjelmistoista ei itsessään tue virtuaalitodellisuutta. Toisekseen, suunnittelussa hyödynnettäviä tiedostomuotoja on runsaasti. Koska valmiita rajapintoja ei juuri ole, virtuaalitodellisuuden rakentaminen on vaatinut reilusti käsityötä. Suunnittelijalla ei kuitenkaan ole aikaa sellaiseen.

Design Space on kehitetty ratkaisuksi juuri näihin ongelmiin. Tampereen yliopisto luotsaa yhtä Euroopan suurinta virtuaalitodellisuuden tutkimusprojektia nimeltään Varpu. Me olemme hankkeessa mukana, ja osanamme on kehittää virtuaalitodellisuuden automatisaatiota.

Design Spacen työkalut ovat kehitetty ammattikäyttöön

VR- ja AR-lasien läpi nähtävät maailmat ovat pelimoottorin piirtämiä. Kiteytettynä pelimoottori on kokoelma toimintoja, menetelmiä ja sääntöjä, ja siihen voi soveltaa useita ohjelmointikieliä. Me 3D Talolla hyödynnämme pääasiassa Unity-pelimoottoria. Sen avulla pääsemme parhaaseen mahdolliseen käytettävyyteen ja näyttävyyteen. Se tarjoaa meille joustavat, kustomoitavat ja tehokkaat työkalut.

Automatisaation mahdollistamiseksi virtuaalitodellisuutta laskevan pelimoottorin tulee ymmärtää suunnitteluohjelmistojen käsittelemää dataa. Kuvitellaan, että pelimoottori on laatikko, jonka kannessa on muutama eri muotoinen aukko. Vieressä on läjä kymmeniä, jopa satoja palikoita, jotka haluat laatikon sisälle. Palikat vaihtelevat muodoiltaan ja väreiltään, ja jotkut ovat jopa suurempia kuin laatikko itse.

Ensinäkemältä kaikkia palikoita ei voi kerralla saada sopimaan koloihin. Se olisi ehkä mahdollista käsittelemällä palikoita, mutta se vaatii paljon työtä.

Vertaus kuvastaa virtuaalitodellisuuden hyödyntämisestä haaveilevan suunnittelijan tilannetta ennen Design Spacen käyttöönottoa: palikoita, tiedostomuotoja, on paljon, eikä laatikko vastaanota läheskään kaikkia. Laatikon käyttäminen ei ole tehokasta.

Entä jos laatikossa olisi kansi, joka automaattisesti käsittelisi syöttämäsi palikat niin, että ne sopisivat laatikkoon?

Design Spacella luot itse virtuaalitodellisuutta mitä erilaisimmista aineistoista, kuten rakennustietomalleista ja teknisistä 3D-malleista. Kehittämämme ConVRt-algoritmi tukee tällä hetkellä sellaisia tiedostomuotoja kuin .IFC, .FBX, .STP, .STEP ja .OBJ. Listaa on tarkoitus laajentaa asiakkaidemme tarpeiden mukaan. Muun muassa pistepilvituki on parhaillaan työn alla.

ConVRt-algoritmi kääntää esimerkiksi rakennustietomallin automaattisesti virtuaalitodellisuuteen

Lämpimästi tervetuloa tapaamaan meitä Alihankinta-messuille! Osastollamme saat ensimmäisten joukossa kokeilla, kuinka Design Space toimii. Pääset tekemään mm. layout-suunnittelua aidoissa 3D-mallinnetuissa rakennus- ja tehdasympäristöissä.

Jos haluat sopia messutapaamisen asiantuntijamme kanssa, ota yhteyttä minuun.

Innovatiiviset suunnittelutyökalut ovat Design Spacen käytännöllisyyden keskiössä. Niistä sekä muista kattavista ominaisuuksista löydät lisätietoa täältä.

Tuomas Hirvonen

Myynti- ja tiedotusvastaava

tuomas.hirvonen@3dtalo.fi

Language flag English
Language flag Finnish
Language flag English
Language flag Finnish

About the author: 3DtaloAdmin

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista