Terms of virtual era - adventures in word jungle 

Virtuaaliaika on täällä, ja sen mukana arkeemme on tullut joukko uusia termejä. Osa vielä hakee paikkaansa ja kieli elää vahvasti teknologian kehittyessä eri suuntiin. Uusi terminologia saattaa sekoittaa niin harrastajaa kuin asiantuntijaakin. Ainakin VR, AR, MR ja XR ovat jo vakiintuneempia ja tulleet jäädäkseen, mutta mitä eroa näillä termeillä oikeastaan on? Selvitetäänpä tämän teknologisen termiviidakon salaisuuksia. 

Virtuaalitodellisuus (engl. virtual reality, VR):

Unohda arki, astu uuteen maailmaan 

VR vie meidät matkalle täysin uuteen ulottuvuuteen. Käytännössä VR koetaan erillisten virtuaalitodellisuuslasien avulla, joiden avulla on helppo uppoutua kokonaisvaltaiseen elämykseen, sillä lasit peittävät näkökentästä kaiken ympärillä olevan, olipa se työpaikan toimisto tai oma olohuone.

Virtuaalitodellisuus koetaan VR-laseilla, jotka peittävät arkisen maailman ympäriltämme ja mahdollistavat kokonaisvaltaisen uppoutumisen lasien näytöltä tulevaan sisältöön.

Elämys voi olla esimerkiksi 360-kuvilla ja –videoilla tai kokonaan 3D-mallintamalla luotu toisinto todellisuudesta, vaikkapa historiallinen nähtävyys.Mahdollisia ovat myös täysin 3D-mallintamalla luodut kuvitteelliset ympäristöt. Tekniikoita voi myös yhdistää. Mahdollisuudet ovatkin siten vain mielikuvituksen rajaamat! 

3D Talolla toteutimme ilmaiseksi Steamista ladattavan Etelä-Pohjanmaa Experiencen, jossa voi ihailla niin 3D-mallinnettua kuin 360-kuvattua Etelä-Pohjanmaata ja tutustua alueen matkailuvaltteihin vaikka kotisohvalta käsin virtuaalilasien avulla.

Lisätty todellisuus (engl. augmented reality, AR):

Digitaalinen maailma rikastaa todellisuutta 

AR avaa oven digitaalisen ja todellisen maailman sulautumiseen. Se ei sulje meitä pois ympäröivästä todellisuudesta, vaan lisää siihen digitaalisesti luotuja elementtejä. Voit käyttää älypuhelintasi ja nähdä esimerkiksi paikkatietoon perustuvaa lisäsisältöä ympäristöstäsi. AR voi tehdä jokapäiväisistä tilanteista jännittävämpiä lisäämällä niihin digitaalisia yllätyksiä, tai tarjota informaatiota siellä, missä sen esittäminen muutoin olisi hankalaa.

AR-teknologialla voidaan tuoda vaikkapa käyttöohjeita näkyville fyysisesti olemassaoleviin esineisiin.

Ehkäpä tulevaisuudessa kuljemmekin silmälaseja muistuttavien AR-lasien kera, ja näemme siten arkemme rikastettuna todellisuutena tarvitsematta muita apuvälineitä? 

Pokemon Go -peli muutti maailmaa nopeasti, kun siitä tuli valtava hitti yhdessä yössä. Pelin yksi erottuvuustekijöistä oli lisätyn todellisuuden näkymä (AR). Pokemon-olennot saattavat hypellä lähipuistossa tai oman keittiön pöydällä!

Yhdistetty todellisuus (engl. mixed reality, MR):

Digitaalisen ja fyysisen välinen raja hälvenee 

MR on eräänlainen yhdistelmä VR- ja AR-teknologioita, antaen käyttäjälle mahdollisuuden kokea samanaikaisesti sekä digitaalista että todellista ympäristöä. Usein yhdistettyä todellisuutta koetaan virtuaalilasien avulla, sillä uusimmat laitteet sisältävät teknologian myös tähän. Käytännössä virtuaalilasien ulkoiset kamerat tuovat katsojalle ympäröivän tilan näkyviin, mutta tilaan tuodaan näkyviin myös digitaalisesti tehtyä sisältöä. Parhaimmat yhdistetyn todellisuuden kokemukset ovat askel kohti digitaalista ja fyysistä sulautumista, jossa näiden maailmojen välinen raja hälvenee. 

Laajennettu todellisuus (engl. extended reality, XR; joskus myös cross reality):

Yhdistämällä parhaat puolet 

XR on kattotermi, joka niputtaa kaikki tässä aiemmin esitellyt teknologiat yhteen. Virtuaalinen, lisätty ja yhdistetty todellisuus ovat kaikki omanlaisiaan keinoja laajentaa nykytodellisuuttamme digitaalisella sisällöllä, ja kuuluvat näin laajennetun todellisuuden käsitteen alle. XR:n tavoitteena on tarjota käyttäjille rikkaampia, monipuolisempia ja immersiivisempiä kokemuksia. Näitä tekniikoita käytetään paitsi viihteeseen ja pelaamiseen, myös esimerkiksi koulutuksessa ja simuloinnissa, missä ne voivat tuoda lisäarvoa oppimisprosesseihin. 

Virtuaaliaika on täynnä mahdollisuuksia, ja seikkailu digitaalisten ulottuvuuksien maailmoissa on vasta alkamassa.  

Kuvat: Pexels, Adobe Stock, 3D Talo

Lisää
artikkeleita