Virtuaaliaika on täällä, ja sen mukana arkeemme on tullut joukko uusia termejä. Osa vielä hakee paikkaansa ja kieli elää vahvasti teknologian kehittyessä eri suuntiin. Uusi terminologia saattaa sekoittaa niin harrastajaa kuin asiantuntijaakin. Ainakin VR, AR, MR ja XR ovat jo vakiintuneempia ja tulleet jäädäkseen, mutta mitä eroa näillä termeillä oikeastaan on? Selvitetäänpä tämän teknologisen termiviidakon salaisuuksia.
Virtuaalitodellisuus (engl. virtual reality, VR):
Unohda arki, astu uuteen maailmaan
VR vie meidät matkalle täysin uuteen ulottuvuuteen. Käytännössä VR koetaan erillisten virtuaalitodellisuuslasien avulla, joiden avulla on helppo uppoutua kokonaisvaltaiseen elämykseen, sillä lasit peittävät näkökentästä kaiken ympärillä olevan, olipa se työpaikan toimisto tai oma olohuone.
Elämys voi olla esimerkiksi 360-kuvilla ja –videoilla tai kokonaan 3D-mallintamalla luotu toisinto todellisuudesta, vaikkapa historiallinen nähtävyys.Mahdollisia ovat myös täysin 3D-mallintamalla luodut kuvitteelliset ympäristöt. Tekniikoita voi myös yhdistää. Mahdollisuudet ovatkin siten vain mielikuvituksen rajaamat!
Lisätty todellisuus (engl. augmented reality, AR):
Digitaalinen maailma rikastaa todellisuutta
AR avaa oven digitaalisen ja todellisen maailman sulautumiseen. Se ei sulje meitä pois ympäröivästä todellisuudesta, vaan lisää siihen digitaalisesti luotuja elementtejä. Voit käyttää älypuhelintasi ja nähdä esimerkiksi paikkatietoon perustuvaa lisäsisältöä ympäristöstäsi. AR voi tehdä jokapäiväisistä tilanteista jännittävämpiä lisäämällä niihin digitaalisia yllätyksiä, tai tarjota informaatiota siellä, missä sen esittäminen muutoin olisi hankalaa.
Ehkäpä tulevaisuudessa kuljemmekin silmälaseja muistuttavien AR-lasien kera, ja näemme siten arkemme rikastettuna todellisuutena tarvitsematta muita apuvälineitä?
Yhdistetty todellisuus (engl. mixed reality, MR):
Digitaalisen ja fyysisen välinen raja hälvenee
MR on eräänlainen yhdistelmä VR- ja AR-teknologioita, antaen käyttäjälle mahdollisuuden kokea samanaikaisesti sekä digitaalista että todellista ympäristöä. Usein yhdistettyä todellisuutta koetaan virtuaalilasien avulla, sillä uusimmat laitteet sisältävät teknologian myös tähän. Käytännössä virtuaalilasien ulkoiset kamerat tuovat katsojalle ympäröivän tilan näkyviin, mutta tilaan tuodaan näkyviin myös digitaalisesti tehtyä sisältöä. Parhaimmat yhdistetyn todellisuuden kokemukset ovat askel kohti digitaalista ja fyysistä sulautumista, jossa näiden maailmojen välinen raja hälvenee.
Laajennettu todellisuus (engl. extended reality, XR; joskus myös cross reality):
Yhdistämällä parhaat puolet
XR on kattotermi, joka niputtaa kaikki tässä aiemmin esitellyt teknologiat yhteen. Virtuaalinen, lisätty ja yhdistetty todellisuus ovat kaikki omanlaisiaan keinoja laajentaa nykytodellisuuttamme digitaalisella sisällöllä, ja kuuluvat näin laajennetun todellisuuden käsitteen alle. XR:n tavoitteena on tarjota käyttäjille rikkaampia, monipuolisempia ja immersiivisempiä kokemuksia. Näitä tekniikoita käytetään paitsi viihteeseen ja pelaamiseen, myös esimerkiksi koulutuksessa ja simuloinnissa, missä ne voivat tuoda lisäarvoa oppimisprosesseihin.
Virtuaaliaika on täynnä mahdollisuuksia, ja seikkailu digitaalisten ulottuvuuksien maailmoissa on vasta alkamassa.
Kuvat: Pexels, Adobe Stock, 3D Talo