Ehkä se tärkein ja opettavaisin asiakkuus
Junttanin porukka oivalsi sen välittömästi. Jotta virtuaalitodellisuudesta saadaan irti parashyöty, heidän on ymmärrettävä VR-teknologiasta ja meidän 3D Talolaisten paalutuskoneista. Yhteistyö alkoi jo vuosia sitten, kun kävimme porukalla esittäytymässä Junttanin tehtaalla. Tuolloin uusinta uutta olivat HTC:n Vive VR-lasit, eikä meillä tuolloin ollut vielä ajatusta siitä, että miten virtuaalitodellisuudella konkreettisesti tuotetaan lisäarvoa asiakkaillemme. Oli vain tunne, että VR-teknologia oli tullut jäädäkseen ja sen täytyy soveltua muuhunkin kuin viihteeseen ja videopeleihin. Esittäytymispalaveri saatiin taputeltua, kahvit juotua ja olimme jo ulko-ovella, kun ilmoille heitettiin vielä 3D Talon historian kääntävä kysymys: ”Osaakos pojat muotoilla?”.
Ryhti suoristui ja vastaus oli: ”Kyllähän me osataan”. Tästä seurasi neljä, toinen toistaan haastavampaa, palaveria. Palaverit sisälsivät kysymyksiä kuten ”onko kokemusta liikkuvista työkoneista?” ja ”millainen teidän muotoiluprosessinne on?”. Nämä kysymykset saivat sykkeen nousemaan. Tiesimme, ettei meillä nuorilla, juuri koulun penkiltä päässeillä, muotoilijoilla ole mitään käsitystä tehtävän laajuudesta ja haasteesta. Samaan aikaan panokset olivat kovat. 3D Talon ensimmäisinä vuosina työtä oli niukasti ja rahat tiukassa. Lisäksi tiedostimme, että oppimiskokemuksen arvo tämän kokoluokan tuotekehitysprojektista olisi mittaamattoman arvokas meille nuorille tulevaisuuden VR-asiantuntijoille.

Katso video : Junttan DR5 Paalutuskone
Virtuaalinen prototyyppi
Jotenkin selvisimme haastatteluprosessista lävitse ja pääsimme tekemään ensimmäiset käsin piirretyt luonnokset koneesta. Asenne ja asetelma oli se, että jokainen palaveri voi olla viimeinen, ellei laatua ja määrää saada toimitettua. Ei ollut kokemusta, oli vain loputon määrä intoa. Satojen käsin piirrettyjen kuvien lomassa koneen ”digitaalinen kaksonen” alkoi muodostumaan 3D mallina. 3D mallia käytettiin paalutuskoneen mittasuhteiden hahmottamisessa ja tavattoman usein tussipaperi oli läpipiirtämistä varten näytön päällä, jotta sai perspektiivit ja mitat osumaan kohdilleen piirustuksissa.
Ohjelmoijamme olivat samaan aikaan kehittäneet prosessia, jossa 3D mallin sai tehokkaasti vietyä virtuaalitodellisuuteen ja näin ollen pystyimme pitämään VR-katselmointeja nopealla varoitusajalla. Näissä katselmoinneissa pystyimme arvioimaan koneen käytettävyyttä, ulkonäköä ja tekemään näkyvyystarkasteluita. Olimme päässeet tuotekehityksen syövereihin ja itseluottamus kasvoi, kunnes tuli taas pysäyttävä kysymys kauas katsovalta Junttanin insinööriltä: ”pystyttekö tekemään Mixed reality -simulaattorin?”. Taas ryhti suoristui, mutta tällä kertaa vastaus oli empivämpi ”kyllähän tuon periaatteessa pitäisi onnistua”.
Mixed Reality -simulaattori
Ajatuksena oli se, että ohjaamosta rakennetaan fyysinen prototyyppi istuimineen ja toimivine ohjainlaitteineen. Nämä ”oikean maailman” ohjaamon osat tulisi näkyä VR-laseissa ja kuvitteellinen harjoitustyömaa paaluineen näkyisi käyttäjälle virtuaalisena 3D mallina. Teimme testejä tuon ajan teknologioilla yhdessä ohjelmoijiemme kanssa ja päädyimme ratkaisuun, jota ei ollut vielä missään muualla tässä mittakaavassa tehty. Asensimme erilliset Stereokamerat HTC Vive -visiirin päälle, josta kuvasignaali ohjattiin tietokoneelle ja sitä kautta käyttäjän laeille. “Maskasimme” videostreamin siten, että kaikki 1,2m sisällä kameroista näkyi käyttäjälle ja lopun näkökentän täytti 3D grafiikka.

Ei ollut olemassa ohjekirjaa tai tutoriaalia, mitä noudattamalla tehtävästä suoriutuisi, joten ratkaisu ei ollut aivan päivässä tehty. Viimeinen bugi korjattiin päivää ennen kuin simulaattori pakattiin merikonttiin matkalle Saksaa kohti maailman suurinta työkonemessuja Baumaa.
Oli monta käännettä, missä projekti olisi voinut sirvahtaa metsään, mutta lopputulos oli se, että Baumassa kuiskittiin Junttanin simulaattorin olevan messujen edistyksellisin.
3D aineistosta tiristettiin kaikki riemu irti - Junttan Virtual World
Mixed Reality -simulaattorista tuli hitti, mutta ständillä haluttiin tuoda esiin myös Junttanin muita koneita ja toimintaa. Meillä oli valmiiksi tehtynä hyvin optimoitua 3D grafiikkaa, mikä valjastettiin Junttanin markkinoinnin käyttöön. Rekensimme isolle kosketusnäytölle Junttan Virtual World sovelluksen, jossa pystyi tutustumaan Junttanin paalutuskoneisiin 3D Viewerin kautta ja konfiguroimaan erilaisia kokoonpanoja. Lisäksi 360 asteisella tehdaskierroksella tuotiin esille Junttanin modernia tehdasta, arvoja ja historiaa.
Oppi talteen ja loppusanat
Projektin aloituksesta on jo vuosia ja ilahduttava matka Junttanin kanssa jatkuu. Me opimme paalutuskoneista, tuotekehityksestä ja kansainvälisestä liiketoiminnasta ajatusten vaihdossa, ja yritämme pitää Junttanin porukan ajan hermolla virtuaalitodellisuuden suhteen. Yhteistyö on ollut tavattoman hedelmällistä ja seuraavat projektit ovat alkamassa, kunhan varmistamme ensin, että odotettavissa on mitattavaa hyötyä. Ei millään tekisi mieli rikkoa “hyvää putkea” ja tuottaa pettymystä.
Kun otetaan huomioon ajoitus, projektien laajuus ja moninaisuus, niin voidaan todeta: Junttanin asiakkuus on ollut meille ehkä se kaikkein tärkein ja opettavaisin.
Kirjoittaja Pauli Rissanen, Tuotannon esimies, 3D Talo Finland Oy