Mistä virtuaalitodellisuuden hinta koostuu?

Mistä virtuaalitodellisuuden hinta koostuu?

Koska virtuaalitodellisuus koostuu monesta osatekijästä, suurimpia haasteitamme on ollut perustella ja määritellä työllemme hinta. Kuten usein virheellisesti oletetaan, virtuaalitodellisuuden luomisprosessi on paljon pidempi, kuin esimerkiksi perinteisten visualisointien tekeminen.

Mistä virtuaalitodellisuuden hinta siis koostuu?

Tuotantoketjumme alkaa siitä, että asiakkaan kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta kartoitetaan asiakkaan tarve ja ongelma heidän liiketoiminnassaan, johon juuri meidän osaamisella voitaisiin tuoda ratkaisu. Joissain tapauksissa on paikallaan lähteä yhdessä katsomaan, kuinka virtuaalitodellisuudella voidaan nopeuttaa tai parantaa jotain prosessia, vaikka varsinaista ongelmaa ei ole vielä havaittu.

Keskustelut asiakkaan kanssa ovat erittäin tärkeitä ja yhteyttä pidetäänkin läpi projektin. Ongelman löytäminen ja sen riittävän konkreettinen ymmärtäminen ovat usein haastavinta, koska emme välttämättä ennalta tunne tarpeeksi hyvin asiakkaan liiketoimintaa, eikä virtuaalitodellisuus puolestaan ole riittävän tuttua asiakkaalle.

Vietämme asiakkaan kanssa paljon aikaa virtuaalitodellisuudessa

Tätä harvemmin tapahtuu, mutta tarvittaessa on pystyttävä myöntämään, että vaikka kuinka hienoa ja jännää virtuaalitodellisuus onkin, ei siitä ole ratkaisuksi asiakkaan ongelmaan. Vaikka kaupan tekemättä jättäminen olisi hölmöä, on se pitkällä aikavälillä tarkasteltuna älytöntä resurssien hukkaa, jos työstämme ei ole asiakkaalle minkäänlaista hyötyä.

Kun asiakkaan kanssa tehty alkukartoitus on selkeä ja itse hommat voidaan aloittaa, yleensä edessä on lähtöaineistoon tutustuminen. Monessa tapauksessa asiakas toimittaa meille esimerkiksi arkkitehtimallin tai koneen 3D- tai 2D-suunnitelmat>. Tässä vaiheessa kerätään myös tarvittava lisäaineisto. Huippuluokan laserkeilauksen ja fotogrammetrian avulla pystymme digitalisoimaan mitä tahansa olemassa olevia ympäristöjä. Eräs vahvuuksiamme onkin, että pystymme tekemään virtuaalisia ympäristöjä yhdistämällä 3D-mallinnusta ja Reality Capturea, eli todellisuuskaappausta.

Fotogrammetriaa suorittava Phantom 3 -nelikopteri

Ilmakuvauksen pohjalta siistitty fotorealistinen 3D-ympäristö

Seuraavaksi mallintajamme alkavat työstää 3D-malleja niin, että ne ovat mahdollisimman hyvin optimoituja pelimoottorille laskettavaksi, kuitenkin siten, että 3D-mallien taso säilyy mahdollisimman lähellä alkuperäistä tarkkuutta. Tällä hetkellä suurimmassa osassa projektejamme 3D-mallinnus kattaa suurimman osan kustannuksista. Joissain projekteissa teemme myös teollista muotoilua asiakkaalle 3D-mallinnuksen ohessa.

3D-mallinnuksen jälkeen toteutetaan 3D-mallien teksturointi, johon harvoin käytämme valmiita kirjastoja. Olemme panostaneet paljon eri materiaalien kuvantamiseen, mikä on erittäin keskeinen osa fotorealistisen virtuaalitodellisuuden saavuttamista. Antaa lead artistimme Teemu Wilanderin itse kertoa, mitä tämä tarkoittaa:

”Kun luonnollinen materiaali on mitattu ja tutkittu, pystytään se toisintamaan Unity-pelimoottorin ymmärtämässä muodossa. Arkistoistamme löytyy sadoittain matkan varrella tehtyjä tyypillisimpiä rakennus- sekä sisustusmateriaaleja<, kuten puuta, betonia, maalipintoja, tekstiileitä ja kaakeleita. Leijonanosa on luotu joko tyhjästä tosielämän verrokin pohjalta ammattigraafikkomme toimesta, tai sitten ne ovat tallennettu fotogrammetrian avulla.

Perinteisesti 3D-visualisoinneissa käytetyt materiaalit ovat olleet kuvakarttoja, joita toki edelleen käytetään, mutta uusien teknologioiden mukana mahdolliseksi on tullut proseduraalinen ohjelmointi. Tällöin materiaali (tai mikä tahansa muu sisältö) synnytetään kuvien sijaan ohjelmointikielisistä laskentakaavoista. Proseduraalisuus mahdollistaa sen, että esimerkiksi alla olevat Pukkilan Boreal -laatat ovat virtuaaliseen kylppäriin ladottuina kaikki uniikkeja – kuten polttolasitetut esikuvansa.”

Proseduraalisien muuttujien pohjalta rakentuva kivilaattamateriaali

Tämän jälkeen projekti siirtyy ohjelmoijan tiskille, jossa tapahtuu ensin skenenrakennus, eli virtuaalimaailman kasaaminen tähän mennessä tuotetusta aineistosta. Sen jälkeen tarvittavat toiminnallisuudet ohjelmoidaan virtuaalimaailmaan. Unityn käyttämä C#-kieli on yksi vahvuuksistamme ja sen hallitsevia ohjelmoijia etsimmekin joukkoomme passiivisen aggressiivisesti.

Viimeistellyt 3D-pelimallit siirretään ohjelmoijille ja pelisuunnittelijoille virtuaalitodellisuuteen vietäviksi

Kun paketti on saatu kasaan ja homma yleensä näyttää hyvältä, laitetaan paketti asiakkaalle, ja toivotaan, että selvittäisiin mahdollisimman pienillä korjauksilla. Kun lopullinen asiakkaan hyväksymä kokonaisuus on valmis, suoritetaan vielä sisäinen testaus, jossa tehdystä sovelluksesta yritetään etsiä kaikki mahdolliset virheet.

Kuten yllä olevasta käy ilmi, virtuaalitodellisuuden luomisessa tärkeässä roolissa ovat 3D-mallinnus ja ohjelmointi. Lisäksi tarvitaan käsitys pelimoottorin toiminnasta, että virtuaaliset ympäristöt saadaan laskettua yhteen mahdollisimman prosessitehokkaasti. Aineiston tuottamisessa meillä merkittävässä osassa ovat myös laserkeilaus ja fotogrammetria.

Harva tietää, että kokonaistuntilaskutuksemme koostuu monen eri alan ammattilaisen tekemästä yhteistyöstä, jota on hiottu vuosia ja jota hiotaan edelleen. Se, mitä asiakkaalta lopulta laskutetaan ei sisällä valvottuja öitä tai yhteisiä pohdintoja, joissa etsitään ratkaisua ongelmaan ”jota ei pitänyt tapahtua”. Teknisten asioiden ohella syytä onkin korostaa taitoa ja menetelmiä asiakkaan kuunteluun sekä ongelman löytämiseen.

Tähän mennessä olemme oppineet paljon asiakkaidemme prosesseista ja siitä, miten virtuaalitodellisuudella voidaan helpottaa työtä ja laskea kustannuksia asiakkaidemme liiketoiminnassa. Olemmekin huomanneet selkeän tarpeen arkkitehti- ja suunnittelupuolen asiakkaillamme, joille olemme nyt kehittäneet Design Space -palvelua.

Siispä te, jotka mietitte, kuinka voisitte hyödyntää tätä teknologiaa tai osaamistamme liiketoiminnassanne: olkaa yhteydessä allekirjoittaneeseen, niin keskustellaan yhdessä, miten voisimme olla avuksi!

Iiro Naamanka

Toimitusjohtaja

iiro@3dtalo.fi

About the author: 3DtaloAdmin

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista