Olipa yritykseenne tulossa uusi työntekijä vaihtuvuuden, sesongin tai yksinkertaisesti kasvun vuoksi, uudelle työntekijälle on käytännössä aina järjestettävä perehdytys. Onnistunut perehdyttäminen kantaa pitkälle kaikkien osapuolien näkökulmasta.
Hyvin perehdytetty tekijä kokee, että hänen osaamistaan arvostetaan ja työnantaja haluaa panostaa siihen, että työntekijä voi tehdä työnsä hyvin. Hyvin perehdytetty tekijä osaa auttaa asiakasta parhaalla mahdollisella tavalla ja toimia haastavissakin tilanteissa. Hyvin perehdytetylle tekijälle syntyy töissä vähemmän virheitä, joka voi säästää materiaaleja, aikaa ja siten myös sievoisen summan rahaa.
Siksi ei olekaan aivan yhdentekevää, miten uudet työntekijät perehdytetään – ja toisaalta, vaikka sesonkiapulainen tulisi jo kolmannen kerran sesonkityöntekijäksi, jotkut käytännöt ovat saattaneet muuttua sesonkien välissä.
Jos perehdytys kerran on niin olennaista, miten sen tekisi tehokkaasti ja silti laadukkaasti? Varsinkin töissä, joissa toimipisteitä on paljon tai töitä tehdään eri paikkakunnilla, voi tuntua vaivalloiselta järjestää ihmisiä samaan aikaan samaan paikkaan. Matkakulut, käytetty aika, käytetyt materiaalit.
Okei, entä jos vain perehdyttäisi jollain nettikoulutuksella? Kyllä, se on työntekijällekin kätevä, kun perehdytys voi tapahtua tekijän omien aikataulujen mukaisesti silloin, kun hänelle parhaiten sopii, eikä ole riippuvainen kouluttajan aikataulusta tai paikasta.
Verkkosisältö voi kuitenkin jäädä ohueksi. Monestiko itsellesi on käynyt niin, että lueskelet materiaalia tai katsot videota, mutta huomaat, että ainakin edelliset parikymmentä sekuntia menivät täysin ohi aistiesi? No, ei siinä varmaan mitään kovin tärkeää ollut… “Katson tämän uudelleen, jos tulee tarve.”
Kaikessa oppimisessa omatoimisuus on tärkeää
Sitähän perehdyttäminenkin on: oppimista. Opetellaan työvälineiden sijaintia, niiden käsittelyä, työyhteisön pelisääntöjä ja käytäntöjä. Ihminen oppii kuitenkin tekemällä parhaiten.
Erilaisten digitalisaation mahdollistamien työvälineiden avulla verkko-oppimisestakin voi tehdä sellaista, että perehdytettävä itse on aktiivisessa roolissa ja muistijälki jää näin vahvaksi.
Sopisiko teidän työpaikallenne esimerkiksi interaktiivinen 360-kierros, jossa pienten tehtävien avulla opetellaan paikkoja ja käydään läpi turvakävelyt? Tai sopisiko koneidenkäyttäjälle täysin immersiivinen VR-simulaatio?
Perehdytyksen toteuttaminen ei myöskään poissulje esimerkiksi pelillistämisen keinoja, joista lisää tässä artikkelissa.
Digitaalinen perehdytys takaa tasalaatuisuuden läpi organisaation
Digitaalinen, kaikille samanlainen perehdytys sopii myös erinomaisesti isoihin organisaatioihin. On valtava etu, että perehdytyksen laatu ei riipu kouluttajan kiireestä tai siitä, onko hänellä hyvä päivä tai pahimmillaan edes mielenkiintoa perehdyttää. Digitaalinen perehdytys ei muodosta ennakkoluuloja uutta tekijää kohtaan, unohda sanoa olennaisia asioita tai sairastu!
Ohessa joitakin esimerkkejä, millaisia ratkaisuja olemme eri käyttötarkoituksiin toteuttaneet:
Tapausesimerkki: Ponsse
Ponsselle toteutettiin turvakävely virtuaalisena. Katso lisää tästä tai varaa tapaamisaika. Tapaamisessa voimme esitellä tekemiämme sovelluksia yksityiskohtaisemmin ja kertoa sovellusmahdollisuuksista juuri sinun tarpeisiisi!

Tapausesimerkki: Voimatel
Voimatelille tehtiin mastotyön perehdytys- ja koulutuskäyttöön sovellus, jolla voidaan myös poissulkea korkean paikan kammoa kiipeämättä fyysiseen mastoon. Tsekkaa lisää tästä tai varaa tapaamisaika tarkempaan esittelyyn!
