Myyntiukko, osa 2. - Industry Summit Oulu, Ilmastotekoja ja innovaatioita

16.5.2019

Industry Summit on tapahtuma, joka järjestetään kahden vuoden välein Oulussa. Tämän vuoden teemana oli kestävä kehitys sekä älykäs teollisuus. Vierailin tapahtumassa tiistaina 14.05 eikä siitä jäänyt huonoa makua suuhun. Teemat olivat mielenkiintoisia sekä ajatuksia herättäviä, etenkin keskustelu tekoälyn tulevaisuuden prospekteista sekä siitä mitä kaikkea se jo nykyisin mahdollistaa.

Suomi – Suunnannäyttäjä ja teknologian kehto

Olin kuuntelemassa paneelikeskustelua siitä, mikä on Suomen osa ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Keskustelu sivusi vain hieman yleistä ajatusta ilmastonmuutoksesta sekä todellisista teoista sen hillitsemiseksi. Keinoista keskusteltaessa esille tuli saastuttamisen verotus sekä erilaisten taloudellisten keinojen implementointi päästöjen hillitsemiseksi. Itselleni kiinnostavampaa oli kuitenkin kuunnella panelistien mielipiteitä siitä, mikä on Suomen rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä.

Suomella, sekä muilla Pohjoismailla on ihanteelliset olot erilaisten innovaatioiden sekä pilottiprojektien testaamisessa. Teknologiaosaamisemme on erinomaisella tasolla, sekä lainsäädäntö painostaa kunnianhimoisten päästörajojen seurauksena tekemään ilmastotekoja. Luotto suomalaiseen laatuun on maailmalla kova.

Aiheen ollessa näkyvästi esillä viimeisissä kansanedustajavaaleissa, ilmoille tuli esimerkiksi seuraavanlainen väite: ”Suomalaisten hiilijalanjälki on nuppineulan kokoinen verrattuna kolmeen suureen saastuttajaan Kiinaan, Intiaan ja Yhdysvaltoihin. Miksi meidän suomalaisten pitäisi kantaa heidän taakkansa, vaikka se on fyysisten rajoitustenkin takia mahdotonta?”. Tästä ollaan edelleen montaa mieltä ja paneelikeskustelussakin ajatuksia oli monenlaisia.

Mitä tulee ajatukseen siitä, että Suomi on optimaalinen maa innovaatioihin sekä pilotteihin, on se keskeinen tähän väitteeseen vastaamiseen. Koska asiamme ovat niin sanotusti hyvin verrattaen muihin maailman maihin, voimme me Suomessa testata erilaisia ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Hallittu ja kontrolloitu ympäristö sekä tehokkaat, luotettavat ja innovatiiviset ratkaisut ovat erinomainen kombinaatio, jota meidän täytyisi saada hyödynnettyä. Suomella on erinomainen tilaisuus olla suunnannäyttäjä, sekä mahdollistaja tässä asiassa ja kehittää ratkaisut, joita suuremman hiilijalanjäljen omaavat valtiot voivat käyttää yhteisen hyvän saavuttamiseksi.

Tekoäly – Ihmisen jatke

Tekoälystä keskustellaan paljon teknologiapiireissä ja se on saamassa paljon kitkaa alleen yleisessäkin keskustelussa. Toinen konsepti; digitaalinen kaksonen, yhdistettynä tekoälyyn luo suunnattomasti mahdollisuuksia niin teollisuuteen kuin ihmisten jokapäiväiseen elämään.

Tekoälyä käytetään tänä päivänä teollisuuden eri osa-alueilla paljon brute-force tyylisiin tehtäviin. Tehtävät, jotka tekoälyn ja koneen tehtäväksi annetaan vaativat suuria määriä laskentatehoa, eikä ihmisellä ole mahdollisuutta tehdä näin suurta määrä laskutoimituksia samassa ajassa. Tekoälyn käyttö sekä kasvu laskutoimitusten tekemisestä ennakoiviin algoritmeihin on ollut päätä huimaavaa. Informaation määrä maailmassa kasvaa koko ajan ja digitaalisessa ympäristössä dataa halutaan hyödyntää mahdollisimman paljon. Tekoälyn ja koneiden tuoma automatisaatio oli myös esillä, ja siitä keskustellessa tuotiin esille mielenkiintoinen näkemys. Tekoäly ja koneet eivät vie ihmisiltä töitä, töiden luonne tulee vain muuttumaan. Töitä riittää edelleen, mutta ne tulevat kehittymään erilaisiksi siitä mitä ne ovat nykyään. Keskustelussa tuli esille paljon asioita, joista olin samaa mieltä ja asiaa tutkivien henkilöiden mielipiteitä oli kiinnostavaa kuunnella ja poimia sieltä asioita, jotka tuovat jotain uutta omaan ajatusmaailmaan.

Digital Twin yleistymässä kovaa vauhtia

Digitaalinen kaksonen ja sen hyödyntäminen teollisuudessa alkaa olemaan melkein jokaisen toimijan tulevien investointien listalla. Virtuaalisten prototyyppien muodostaminen jo ennen fyysisten tuotteiden valmistusta sekä kiinteistöjen, tehtaiden ja jopa kokonaisten kaupunkien digitaaliset mallit auttavat eri sidosryhmiä päätöksenteossa uudenlaisin keinoin. 3D Talokin on ottanut omat askeleensa digitaalisten kaksosten parissa Ponssen kanssa ja suunta on juuri siellä missä pitää. Yritykset ja kaupungit haluavat investoida tulevaisuuteen, ja investoimalla jo nyt hedelmät saadaan korjattua talteen huomattavasti aiemmin. Ottakaa siis yhteyttä, jos digitaalinen kaksonen, tai virtuaaliset prototyypit ovat asialistoillanne, meiltä löytyy osaaminen tällä alueella!

Tulevaisuuden haasteena on tehdä teollisuudesta niin sanotusti vihreämpää. Näiden haasteiden äärellä oli Industry Summitiin kerääntynyt suuri joukko yrityksiä ja yritysten edustajia. Tuttuja kavereita, 3D Talon asiakkainakin toimivia yrityksiä mukana oli esimerkiksi Pöyry ja Sweco. Tapahtuma oli kaiken kaikkiaan erittäin hyvä tilaisuus saada informaatiota tämän hetken kuumimmista teknologian käänteistä sekä verkostoitua alan eri toimijoiden kanssa.

Timo Hiltunen

Myyntiedustaja, 3D Talo